Kardemom (Elettaria cardamomum) Kardemom staat ook bekend als groene kardemom en is verwant aan gember. Kardemom heeft een mooie zoete en doordringende geur. Het smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Oorsprong van biologische kikkererwtenmeel. De kikkererwt, ook bekend als kikkererwten, garbanzos of cicer, is een eetbare peulvrucht. De kikkererwt wordt al meer dan 8000 jaar in Anatolië verbouwd. Er zijn veel Anatolische gerechten die je met kikkererwtenmeel kunt bereiden, zoals hummus, falafel, en frietjes.
Affenbroodpoeder: De affenbroodboom is de vrucht van de affenbroodboom, ook wel Adansonia Digitata of affenbroodboom genoemd. De laatste naam dankt de boom aan de vele apensoorten die zich voeden met de vruchten van de affenbroodboom. De boom kan zeer oud worden en is de grootste boom in Afrika. Niet alleen de vrucht is nuttig voor het leven in Afrika. Bijna alle delen van de boom zijn nuttig, waardoor hij in de volksmond de "boom des levens" wordt genoemd. Een mooi voorbeeld is dat hij zijn stam als waterreservoir gebruikt. Tijdens het regenseizoen biedt de affenbroodboom voldoende reserves om de droogteperiodes te doorstaan. De stam wordt dan door de bevolking gebruikt als winkel, dierenstal of bushalte. De vrucht heeft een zeer hoog gehalte aan antioxidanten. Affenbroodpoeder is ook een uitstekende bron van calcium en zeer rijk aan vitamines en mineralen.
Pompoenpitten: Donkergroene pompoenen zijn in Midden- en Zuid-Amerika inheems. Later werden er ook pompoenen in Europa geïntroduceerd. Na de oogst worden de pompoenpitten verwijderd en gereinigd. Groene pompoenpitten kunnen als snack of door de salade gegeten worden. Pompoenpitten zijn rijk aan vezels en eiwitten.
Hondsrozenpoeder: Hondsrozen komen voor in Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Hondsrozen zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel belangrijke fytonutriënten. Na de oogst worden de hondsrozen tot poeder verwerkt.
Kokosbloesemsuiker: Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke, ongeraffineerde zoetstof die wordt gewonnen uit de bloemen van de kokospalm. Cocos Nucifera groeit op eilanden en aan kusten in tropische klimaten. Onze kokosbloesemsuiker komt uit Java, Indonesië. De hoge luchtvochtigheid en de hoge neerslag zorgen voor een perfect groeiklimaat. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is kokosbloesemsuiker een van de meest duurzame zoetstoffen ter wereld. Het produceert tot 75% meer suiker per hectare dan suikerriet. Voor meer informatie over kokosbloesemsuiker kunt u terecht op de informatiepagina. Het suikersap wordt gewonnen uit de bloemen van de palmen. De Arenga-palm wordt zeer gewaardeerd om de hoge kwaliteit van zijn suikersap.
Reishi-paddenstoelenpoeder: De Reishi-paddenstoel komt uit de bergbossen van China, Japan en Korea. De paddenstoel zoekt vochtige, schaduwrijke omstandigheden aan de basis van de loofboom. Een exemplaar van de paddenstoel is zacht en kurkachtig met een platte rode hoed. De naam reishi komt uit Japan. De naam van de paddenstoel is afgeleid van twee Griekse woorden: ganos (helderheid) en derma (huid). De naam, lucidum, is Latijn voor 'reflecteren'. De Chinese naam, leng Zhi, verwijst naar het gebruik van de paddenstoel en niet naar zijn uiterlijk, letterlijk vertaald: kruid met spirituele kracht. Oogst: In augustus en oktober worden de paddenstoelen geoogst. Elke champignon wordt individueel gecontroleerd op kwaliteit, grootte en kleur. Nadat deze zijn gecontroleerd, worden ze gereinigd en gedroogd en vervolgens tot een fijn poeder vermalen.
Erwtenproteïnepoeder: Het erwtenproteïnepoeder begint met biologisch geteelde gele erwten, Pisum sativum ssp. arvense, bekend als veld- of droge erwten. Deze verschillen van de erwten (Pisum sativum ssp. hortense) door hun gladde oppervlak. Productieproces: Na de oogst worden de erwten geselecteerd, gereinigd en vloeibaar gemaakt. De extractie van het eiwit gebeurt door een dubbele scheidingsmethode: De pure eiwitvloeistof wordt afgetapt en vervolgens gereinigd. Daarna wordt het gedroogd, gezeefd, gecontroleerd en verpakt voor verzending.
Oorsprong: De Moringaboom, ook wel bekend als de trommelstokboom, komt uit India, Nepal en Pakistan. Tegenwoordig wordt hij ook buiten deze gebieden verbouwd. Hij is te vinden in tropisch Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, het Caribisch gebied en in grote delen van Zuidoost-Azië. Moringa oleifera is vooral bekend als een belangrijke voedselbron. Het wordt aangeduid als het "natuurlijke voedsel van de tropen". De boom wordt in Azië en West-Afrika veelzijdig gebruikt in de traditionele geneeskunde en produceert eetbare peulen die smaken als asperges. Verwerking: De Moringabladeren worden geoogst van biologische bomen in India. De bladeren worden gesorteerd, gewassen, uitgelekt en in de schaduw gedroogd. De bladeren worden uiteindelijk tot een zeer fijn poeder gemalen. Smaak en gebruik: Dit Moringapoeder uit India heeft een heldergroene kleur en een frisse smaak.
Hoogwaardige lijnzaad eiwitpoeder GD lichtgeel 33% BIO Lijnzaad eiwitpoeder GD lichtgeel 33% BIO van VehGro is een biologisch gecertificeerd product van de hoogste kwaliteit. Dankzij dit certificaat weet u dat wat u koopt met aandacht voor mens en natuur is geproduceerd. VehGro staat voor producten die gezond zijn en van de hoogste kwaliteit. De door ons geselecteerde (bio-)natuurlijke producten komen uit verschillende regio's van de wereld. Alle producten worden in Europa gecontroleerd en vaak ook verpakt. Het BIO-keurmerk staat voor 100% gecontroleerd biologisch en betrouwbaar. Deze ingrediënten zijn daarom gegarandeerd vrij van toevoegingen zoals suiker, vetten en voldoen aan alle Europese eisen voor pesticiden. De kwaliteit van onze producten wordt regelmatig gecontroleerd.
Herkomst van Himalaya Kristalzout. Dit kristalzout komt uit de zoutketen in Pakistan. De zoutketen behoort geologisch, maar niet geografisch, tot het Himalaya-massief. Himalaya-kristalzout is een natuurlijk tafelzout dat ongeveer 250 miljoen jaar oud is. Zout zonder chemische toevoegingen en antiklontermiddelen, dat op dezelfde manier wordt gewonnen als al eeuwenlang gedaan wordt. Het Himalaya-kristalzout ontstond meer dan 250 miljoen jaar geleden bij het verdwijnen van de oorspronkelijke oceaan. Het wordt met de hand geoogst op de Tibetaanse hoogvlakten. Zout uit de Himalaya werd vroeger
Herkunft: Zitronenschalenpoeder wordt gemaakt van de schil van de citroen. De citroen is een vrucht van de citroenboom (Citrus Limonum). De citroen komt oorspronkelijk uit Azië, maar is tegenwoordig wijdverspreid in het Middellandse Zeegebied en Amerika. Dit citroenschalenpoeder komt uit Chili. Citroenschalen bevatten tot 10 keer meer essentiële voedingsstoffen dan het sap van de citroen. Voedingsstoffen en gebruik. Het citroenschalenpoeder bevat de vitamines A en C, evenals mineralen zoals magnesium en calcium. Daarnaast bevat de citroenschil ook kalium en bètacaroteen. Het granulaat heeft een zuur-frisse smaak, maar ruikt niet zo sterk als verse citroenschalen. Bij het schillen van een citroen is het belangrijk om alleen het gele deel van de schil te schillen. De witte laag eronder bevat veel bitterstoffen.
Extra Virgin Kokosnootolie heeft een vetstructuur. De koudgeperste kokosnootolie wordt direct uit de noot geëxtraheerd. Kokosnootolie heeft een witte kleur en een vrij mysterieuze geur. Het is bijna onmogelijk om biologische kokosolie met een ander natuurproduct te vergelijken. Soms wordt de geur kunstmatig (en chemisch) geïmiteerd, maar niets gaat boven het origineel. Waarom kokosnootolie kopen? Extra virgin kokosnootolie is zeer populair en dat heeft voor de hand liggende redenen. In korte tijd is de onbewerkte extra kokosnootolie uitgegroeid tot een van de populairste oliën ter wereld. Biologische kokosnootolie kan op talloze manieren worden gebruikt: verwerkt in gerechten, of bijvoorbeeld als een heerlijk ontspannende massageolie. Het vet van kokosolie heeft een totaal andere structuur en samenstelling dan het vet dat je in gefrituurde snacks of in zuivelproducten en vlees vindt. Meer informatie over onze Extra Virgin Kokosnootolie.
Paprika (Capsicum annuum): Paprikagranulaat 1-3 mm kiemarm BIO van VehGro geeft uw gerechten extra kleur en een milde paprikasmaak. Ze zijn niet scherp en zeer praktisch in gebruik. Strooi een paar stukjes over uw gerecht en het zal volledig oplichten.
Birkenzucker: Birkenzucker, ook wel Xylitol genoemd, is een natuurlijke suiker-alcohol die voorkomt in veel groenten, fruit of schors van verschillende bomen. Het Xylitol in Birkenzucker wordt geëxtraheerd door fijngehakt hout met water te mengen. De hout-watermassa wordt vervolgens gereinigd en gefilterd totdat alle onzuiverheden volledig van het Xylitol zijn gescheiden. Het bijzondere aan Birkenzucker is dat het 40% minder calorieën bevat dan normale (witte) tafelsuiker. Overeenkomsten en verschillen: Bovendien heeft het slechts vijf in plaats van zes koolstofatomen, wat het voor bacteriën in de mond moeilijker maakt om zich aan het oppervlak en de tanden te hechten, wat het risico op cariës vermindert en slechte adem voorkomt. Birkenzucker heeft iets minder zoetkracht dan de bekende geraffineerde (witte) tafelsuiker. Birkenzucker kan voor alle voedingsmiddelen worden gebruikt, zowel in taarten als in dranken. De gebruikte verhouding is vergelijkbaar met normale tafelsuiker.
Hulpbronnen en Geschiedenis: Kala Namak, ook wel zwart zout genoemd, is een zoutkorrel uit Pakistan. Dit zout is puur en ongeraffineerd vulkanisch mineraalzout en wordt volgens eeuwenoude tradities verwerkt. Het zout kenmerkt zich door een hoog gehalte aan watersulfide en ijzer. Traditioneel werd dit zout gewonnen uit mijnen in Pakistan. Het ruwe materiaal moet 24 uur lang in een ketel worden verhit, terwijl het zich samen met houtskool in een verzegelde keramische container bevindt. Gedurende deze 24 uur wordt het natriumsulfaat omgezet in waterstofsulfide en natriumsulfide, wat Kala Namak zijn donkere kleur geeft. Na het verhitten werd het afgekoeld, opgeslagen en verouderd. Smaak en Gebruik: Kala Namak geeft gerechten een zwavelachtige smaak die lijkt op de smaak van gekookte eieren.
BIO Kokosbloesemsuiker: Kokosbloesemsuiker is een natuurlijke zoetstof uit de nectar van kokosbloesems. Het wordt door boeren met traditionele ambachtelijke technieken met de hand geproduceerd, wat veel gezinnen een stabiel en regelmatig inkomen biedt. Het zoete sap wordt boven een zachte hitte verhit totdat het een vaste suikerblok vormt. Het heeft dezelfde zoetkracht als gewone tafelsuiker en is daarmee een goede alternatieve keuze. Smaak: De suiker heeft een lichte karamelsmaak en komt bijzonder goed tot zijn recht wanneer je de suiker smelt. De fijne karamelsmaak past perfect bij alle desserts, taarten, pannenkoeken, warme dranken of cocktails. Kokosbloesemsuiker bevat niet alleen een verscheidenheid aan mineralen en antioxidanten in vergelijking met rietsuiker, maar heeft ook een lage Glycemische Index (GI) van 35, ongeveer de helft van de waarde van rietsuiker.
Pers (Piper nigrum): Fijn gemalen zwarte peper poeder met een laag kiemgehalte is een kiemarm product. Voedingsmiddelen bevatten verschillende microben, zoals bacteriën en kiemen. Het kiemvrij maken van biologische ingrediënten betekent dat zoveel mogelijk schadelijke bacteriën en kiemen worden verwijderd.
Brandnetels (Urtica dioica) Brandnetels Gesneden BIO van VehGro zijn natuurlijk gedroogd en 100% puur, zonder toevoegingen. Analyses garanderen een kwaliteitsproduct dat geschikt is voor thee en soep. Brandnetelbladeren hebben van nature een milde, plantaardige smaak. Gedroogd brandnetelblad brandt niet. Brandnetel wordt al vele jaren gebruikt als veelzijdig natuurmiddel. Het heeft een reinigende en versterkende werking. Brandnetelbladeren zijn daarom een populair onderdeel van voorjaarskuren. Voor een goede spijsvertering wordt ook een kopje brandnetelthee aanbevolen.
Hoogwaardige Zonnebloemolie Geurloos BIO Zonnebloemolie Geurloos BIO van VehGro is een biologisch gecertificeerd product van de hoogste kwaliteit. Dankzij dit certificaat weet u dat wat u koopt met aandacht voor mens en natuur is geproduceerd. VehGro staat voor producten die gezond zijn en van de hoogste kwaliteit. De door ons geselecteerde (bio) natuurproducten komen uit verschillende regio's van de wereld. Alle producten worden in Europa gecontroleerd en vaak ook verpakt. Het BIO-keurmerk staat voor 100% gecontroleerd biologisch en betrouwbaar. Deze ingrediënten zijn daarom gegarandeerd vrij van toevoegingen zoals suiker, vetten en voldoen aan alle Europese eisen voor pesticiden. De kwaliteit van onze producten wordt regelmatig gecontroleerd.
Oorsprong van Cordyceps. Cordyceps is een schimmelgeslacht en behoort tot de geslacht Ophiocordyceps. De naam Cordyceps komt uit het Oudgrieks en betekent knots. In het Latijn betekent het hoofd. Deze schimmel is een parasitaire schimmel en groeit op een gastheer om zich te ontwikkelen. De gastheren van Cordyceps zijn insecten en geleedpotigen. In China is Cordyceps een traditioneel gebruikte schimmel die groeit op hoogtes van 3000 tot 5000 meter in de bergketens van Tibet en China. De Cordyceps waar dit poeder van gemaakt wordt, wordt op substraten gekweekt, zodat er geen insecten als gastheren hoeven te worden gebruikt. Het poeder zit boordevol essentiële aminozuren en verschillende vitaminen en mineralen. Bijzondere eigenschappen van Cordyceps. Cordyceps wordt vaak door atleten gebruikt ter bevordering van de uithoudingsvermogen.
Knoflook (Allium sativum): Knoflook behoort tot de familie van knoflookproducten, net als uien, bieslook, prei en basilicum. Knoflookgranulaat heeft een fijnere structuur dan snijdende knoflook, maar is grover dan poeder. Het granulaat is wit-crèmeachtig van kleur en heeft een sterke, doordringende, enigszins zoete geur. Knoflookgranulaat heeft een branderige, scherpe smaak.
Wortel (Daucus carota): BIO wortelpoeder van VehGro wordt verkregen door verse wortelpulp te drogen en vervolgens tot poeder te malen. Wortelpoeder is niet alleen lekker, maar ook zeer gezond. Wortels behoren tot de familie van de knolgewassen. Ze zijn rijk aan bètacaroteen, de vitamines A en B. Bètacaroteen is een antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen.
Beta vulgaris: Rode Biet Poeder Basic BIO van VehGro geeft taarten, cupcakes, pannenkoeken, sauzen, soepen, dips en andere bereidingen een mooie rode of roze kleur. Dit bietpoeder voegt een zachte, zoete toets toe zonder andere smaken te domineren. Rode bietpoeder kan ook als natuurlijke kleurstof in zeep en make-up worden gebruikt.
Tonkabonen (Dipteryx odorata): Tonkabonen groeien aan een tonkabonenboom en zijn de zaden van de vruchten die deze bomen dragen. Tonkabonen zijn smalle, zwarte, langwerpige en gerimpelde bonen met een bruine binnenkant. Na de oogst worden de zaden gedroogd en 24 uur per dag in alcohol of rum geweekt. In rum gedrenkte tonkabonen geven een smaak van vanille, amandelen en rum. Dit maakt ze tot een perfecte specerij voor desserts en gebak. Na de toevoeging van alcohol worden de bonen weer gedroogd en vindt er een fermentatieproces plaats. Tonkabonen zijn een veelgebruikte ingrediënt in desserts, voor het garneren van desserts (ganache), karamelconfectie, ijs of patisserie. Hoogwaardige tonkabonen Hele BIO: Tonkabonen Hele BIO van VehGro is een biologisch gecertificeerd product van de hoogste kwaliteit.
Geschiedenis: De Dode Zee is het laagste meer ter wereld. Het ligt tussen Israël en Jordanië en wordt in het noorden begrensd door de Jordaanvallei en in het zuiden door het Wadi Araba. Het meer ligt in een vallei 429 meter onder zeeniveau, waardoor de kust van de Dode Zee het laagste landgebied op aarde is. Bij een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 40 graden is er vrijwel geen neerslag, en de lucht is helder en vrij van smog en verontreinigingen. De Dode Zee wordt vanwege het hoge zoutgehalte, dat waterorganismen het leven ontneemt, als dood beschouwd. Dit hoge zoutgehalte maakt het baden in de Dode Zee tot een heilzame activiteit voor mensen met huidproblemen. Het zoute water heeft een therapeutisch effect op huid, haar en nagels. De Dode Zee daalt elk jaar verder, er is steeds minder water in de Dode Zee. Er blijven grote oppervlakken over die vrijwel alleen nog maar zout zijn.
Geschiedenis en oorsprong: Lucuma wordt wel het "Goud van de Inca's" genoemd. Lucuma wordt sinds 200 na Christus in het Peruaanse hoogland verbouwd, toen mensen de karamelzoete vrucht ontdekten. In Peru zijn 26 dorpen naar deze populaire vrucht vernoemd. De lucumaboom groeit het beste op een hoogte tussen de 450 en 1000 meter. De boom kan goed tegen droogte, maar niet tegen vorst. Voor de vruchtvorming is een hoge luchtvochtigheid vereist. Lucumabomen dragen pas na 5 jaar vruchten en elke boom produceert tot 500 vruchten per jaar. De vruchten zijn geel-bruin en kunnen tot een kilo wegen. Verwerking tot lucuma-poeder: De lucumaboom draagt het hele jaar door vruchten, maar de hoofdteelt vindt plaats in het voorjaar tussen januari en april. Wanneer de vruchten van de lucumaboom vallen, zijn ze nog niet rijp en is het vruchtvlees te hard om eetbaar te zijn. De vruchten moeten onder hooi worden opgeslagen.
Kokosnootchips zijn een heerlijke en gezonde vervanger voor gewone chips. Ze worden gemaakt van het vlees van kokosnoten, dat een kokosnoot bevat. De chips bevatten geen suiker of andere toevoegingen. Door het (deels) roosteren van de kokosnoot wordt de kokosnoot knapperig en komt de geur van kokos vrij. Heerlijk als snack of als bijgerecht bij ijs, havermout, yoghurt of smoothies. Kokosnootchips deels geroosterd BIO: Kokosnootchips deels geroosterd BIO van VehGro is een biologisch gecertificeerd product van de hoogste kwaliteit. Dankzij dit certificaat weet u dat wat u koopt met aandacht voor mens en natuur is geproduceerd. VehGro staat voor producten die gezond en van de hoogste kwaliteit zijn. De door ons geselecteerde (bio-)natuurlijke producten komen uit verschillende regio's van de wereld. Alle producten worden in Europa gecontroleerd en vaak ook verpakt.
Gerstengras: Gerstengras, ook wel bekend als gerstengras, is een oud product dat al door de Egyptenaren en Romeinen werd gegeten. Het heeft verschillende effecten op het lichaam, die het zo waardevol maken. Columbus nam het mee naar Amerika en sindsdien wordt het wereldwijd in verschillende producten gebruikt. Het is bijvoorbeeld een bestanddeel van whisky en bier. Gerstengras lijkt op tarwegras, maar bevat iets meer chlorofyl en antioxidanten. Het wordt gemaakt van de onrijpe bladeren van gewone gerst, waarvan de gerst in graanproducten wordt gebruikt. Wanneer de plant zich na een vroege oogst voorbereidt op de reproductiefase, verzamelen alle voedingsstoffen zich in de scheuten. We verwerken deze voedzame scheuten tot ons gerstengraspoeder. De Nieuw-Zeelandse versie staat bekend om een hogere kwaliteit dan gerstengras uit andere delen van de wereld.
Rietsuiker: Rietsuiker wordt geproduceerd door het sap van suikerriet te koken totdat er een vaste stof overblijft. Dit wordt ook wel kristallisatie genoemd. Daarna worden onregelmatigheden gezeefd, en blijft er rietsuiker over. Tijdens het proces wordt een klein deel melasse toegevoegd, wat de beige, crèmekleurige kleur verklaart. Deze biologische rietsuiker heeft een licht moutige, aangename zoetheid. Het kan op allerlei manieren worden gebruikt, waarvoor ook normale suiker wordt gebruikt.